Rendezvények

PROGRAMJAINK – kezdetektől napjainkig

2015. december 13. Luca napi kézi míves találkozó – december 13-án tartottuk a 11. alkalommal megrendezett Luca napi kézműves foglalkozásunkat. A rendezvény ezúttal is az ünnepvárás jegyében zajlott, ahol megannyi karácsonyi dísz, ékszer, apró ajándék volt készíthető. A karácsonyi készülődésen Töreky Zsuzsival karácsonyi dalokat énekelhettek a résztvevők.

 

2015. augusztus 10-14: Mesterségek napjai, kosárfonó és kézműves tábor kulturális rendezvényekkel. Az idén 10. alkalommal megrendezett táborunk 5 napján tartalmas kézműves programok (textilfestés, hulladékfeldolgozás, viaszvasalás, ékszerkészítés, levendulakötés, madáretető készítés, fazekasság, tűzzománcozás és ékszeres doboz készítés), naponta interaktív mesefoglalkozások, játszótér, koncertek, langallósütés, kiállítások és táncház várta az érdeklődőket.

 

2014. december 14. Luca napi kézi míves találkozó – Ádvent harmadik vasárnapján tartottuk a 10. alkalommal megrendezett Luca napi kézműves foglalkozásunkat. A rendezvény ezúttal is az ünnepvárás jegyében zajlott, ahol megannyi karácsonyi dísz, ékszer, apró ajándék volt készíthető. A karácsonyi készülődésen a mézeskalácssütés mellett Töreky Zsuzsival karácsonyi dalokat tanulhattak és énekelhettek a résztvevők.

 

2014. szeptember 20-21-én Alapítványunk hetedik alkalommal csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. Kincsesházunk e két napon a dél-rábaközi emberek használati tárgyait bemutató kiállítással, Alapítványunk pedig kézimunka kiállítással várta a látogatókat. Mindkét napon kézimunka foglalkozás, és Kokas Évi ékszertanodája várta az alkotni vágyókat.

2014. augusztus 11-15: Mesterségek napjai, kosárfonó és kézműves tábor kultúrális rendezvényekkel. A tábor 5 napján tartalmas kézműves programok, naponta interaktív mesefoglalkozások, íjászati bemutató, játszótér, koncertek, kiállítások és táncház várta az érdeklődőket.

2014. április 12: Tavaszi bütykölde húsvétváró kézműves nap. E napon kézműves készülődést tartottunk a közelgő ünnepre. Benne: mézeskalács-sütéssel, tojásdíszítéssel, húsvéti tűzzománc- és dekorációkészítéssel, csuhézással, és egyéb érdekességekekkel. A nap hangulatát Töreky Zsuzsi zenepedagógus zenés foglalkozása fokozta, közös énekléssel, mondókázással.

2013. december 15. Luca napi kézi míves találkozó – Ádvent harmadik vasárnapján, kézműves foglalkozásokat tartottunk az ünnepvárás jegyében. Megannyi karácsonyi dísz, ékszer, apró ajándék volt készíthető a közelgő ünnepre. A karácsonyi készülődés közben, a közös éneklésbe bárki bekapcsolódhatott.
2013. szeptember 21-22 Kulturális örökség napjai – E két napon a dél-rábaközi emberek használati tárgyait bemutató kiállítással vártuk az érdeklődőket. Alapítványunk mindkét napon kézimunka foglalkozást tartott gyermekeknek és felnőtteknek.
2013. augusztus 5-9 Kosárfonó tábor kapcsolódó kulturális rendezvényekkel – az 5 napos rendezvényen, a minden napi kosárfonó program mellett az alábbi programokat kínáltuk: mézeskalács sütés és díszítés, nyomatkészítés, korongozás és fazekas foglalkozások, gyöngyfűzés és ékszerkészítés,kézimunka foglalkozás, csuhézás, tűzzománc készítés, bábkészítés. A programban naponta interaktív meseelőadások voltak gyermekeknek, de felnőttmesék is a programban szerepeltek. A kulturális programok csütörtökön a Szárazfa Nyugat-dunántúli Népzenei Együttes jóvoltából valósultak meg néprajzi előadásokkal, tánctanítással, néptánc bemutatóval és táncházzal. Kísérő rendezvényünkben az idén Kovács Kálmán, abszolút, abszurd, absztrakt című kiállítása volt látható, melyben litográfiák és festőgrafikák kerültek bemutatásra.
2012. december 9. – Luca napi kézi míves találkozó – Kézműves foglalkozásaink az ünnepvárás jegyében kerültek megrendezésre, melyen karácsonyi dalok közös éneklésére is sor került.

2012. szeptember 15-16 – Kulturális Örökség Napjai. Az Európa Tanács védnökségével megrendezett örökségnapi hétvége rendezvényeihez Alapítványunk ötödik alkalommal csatlakozott. E két napon a dél-rábaközi emberek régi használati eszközeit bemutató kiállítással, kézimunka kiállítással, és kézimunka foglalkozással vártuk az érdeklődőket.
2012. július 30 és augusztus 4 között került megrendezésre a Mesterségek napjai 2012 elnevezésű Kosárfonó és kézműves táborunk kulturális rendezvényekkel. Az egyhetes eseményen a kosárfonás mesterségen túl üvegfestés, tűzzomácozás, kékfestés, fazekasság, szövés-fonás, nemezelés és fafaragás mesterséget próbálhatták ki az érdeklődők. A kultúrális programok között felnőtt- és gyerekmesék, néprajzi előadás, zenei programok és néptánc, valamint táncház szerepelt. A tábor kísérő rendezvényeként Kovács Kincső rábakecöli fotóspalánta közelképek című fotókiállítása volt megtekinthető.
2012. március 31-én Tavaszi kézműves játszóházat tartottunk, melyben a húsvétváró tavaszi kézműves játszóház foglalkozások mellett A nyulacska harangocskája című mesemókával Füzi Rozi mesemondó kápráztatta el a kicsiket és nagyokat.
2011. december 11 Luca napi kézi míves találkozó: Kézműves foglalkozásaink az ünnepvárás jegyében kerültek megrendezésre. A gyerekek felelevenítették a népszokást, amikor a faluban, a karácsony előtti napokban minden házhoz bekopognak a betlehemezők, és előadják betlehemes játékukat. A rábakecöli Napsugár Nyugdíjas Klub műsorában karácsonyi dalok csendültek fel.
2011. szeptember 17-18: Kulturális örökség napjai – Az Európa Tanács védnökségével megrendezett örökségnapi hétvége rendezvényeihez Alapítványunk negyedik alkalommal csatlakozott. Kincsesházunk e két napon a dél-rábaközi emberek régi használati eszközeit bemutató kiállítással, Kézimunka Műhelyünk pedig saját kiállítással és kézimunka foglalkozásokkal várta az érdeklődőket. Horváth gyuláné Judit „Barangolások a Kis-Rába mentén” címmel, interaktív meseelőadással kápráztatta el a vendégeket.
2011. augusztus 8-13: Kosárfonó és kézműves tábor kulturális rendezvényekkel. A programok között szerepelt: Kosárfonás, játékkészítés, tűzzománcozás, kékfestő foglalkozás, fazekasság korongozással, bőrtárgy készítés, valamint egyéb kézműves- és játszóház foglalkozások. Kulturális rendezvényeink között fellépett: Écsi Gyöngyi és Füzi Rozi mesemondók, a kónyi Pipitér néptáncegyüttes. A programokat táncház zárta, kísérő rendezvényként Bagyinszki Péter ‘Pjotr’ Country Girl című fotókiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

2011. április 16: Húsvétváró tavaszi kézműves játszóház foglalkozást tartottunk, benne: tojásfestés, húsvéti dekorációkészítés, csuhézás, játékkészítés, tűzzománcozás és egyéb érdekességek. Gyerekeket mesedélután várta Zalka Csenge Virág mesemondóval, és Füzi Rozi interaktív meseelőadásával.

2010. december 12-én tartottuk 6. Luca napi kézi míves találkozónkat. Ennek keretében megannyi karácsonyi dísz, ékszer, apró ajándék volt készíthető a közelgő ünnepre, az egész napos kézműves foglalkozásainkon. Kovács Gábor muzsikus egyszerű dolgokból készített csodálatosan muzsikáló eszközöket, hangszereket, majd karácsony váró műsorában találóskérdésekkel, hangszerbemutatóval és közös dalokkal szórakoztatta az érdeklődőket. A gyerekek felelevenítették a népszokást, amikor a faluban, a karácsony előtti napokban minden házhoz bekopognak a betlehemezők, és előadják betlehemes játékukat.
2010. szeptember 18-19: Az Európa Tanács védnökségével megrendezett örökségnapi hétvége rendezvényeihez a Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány harmadik alkalommal csatlakozott. Bábi néni kincsesháza e két napon 10-16 óra között, a dél-rábaközi emberek régi használati eszközeit bemutató kiállítással, Alapítványunk pedig kézimunka kiállítással és kézimunka foglalkozásokkal fogadta az érdeklődőket.
2010. augusztus 9-14: Kosárfonó és kézműves tábor, kapcsolódó kulturális rendezvényekkel. A programok között szerepelt: Kosárfonás, fafaragás, tűzzománcozás, kékfestő foglalkozás, fazekasság korongozással, szalma- csuhéfonás, valamint egyéb kézműves- és játszóház foglalkozások, gyógynövénybemutató. Kulturális rendezvényeinkm között fellépett: Füzi Rozi mesemondó, a Lábita bábszínház, a Vaskakas Bábszínház művészei, a vági és a páli Dalárda, a rábacsécsényi Nyugdíjas Klub Kulturcsoportja, az edvi Aranyélet Nyugdíjas Klub Vegyes Kara, a rábakecöli Napsugár Nyugdíjas Klub, a szili Linkószer Citerazenekar, valamint a Kapuvári Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kis-platán Csoportja. A programokat moldvai táncház zárta. Kísérő rendezvényként Malancsin Fruzsina képzőművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
2010. július 31-én a rábakecöli falunapon kézműves játszóházzal vártuk a rendezvény látogatóit.

2010. június 27-én a Vas megyei Pápoc községben kézműves játszóházzal, különféle alkotó foglalkozásokkal foglaltuk le az érdeklődőket.
2010. június 19-én, Kapuváron, a Hany Istók Fesztiválon egyész napos alkotó, kézműves játszóházzal vettünk részt, melyen játékkészítés, bőrözés, csuhézás, gyöngyfűzés, valamint a papírhajtogatás szerepelt.
2010. június 19-én, szombaton játékkészítő műhelyünk vezetője, Szilsárkányban, a község rendezvénye keretében tűzzománc foglalkozással, valamint a hagyományos rábaközi játékokat bemutató foglalkozással vett részt.

2010. június 12-én, a Rábaközi Perecfesztiválon Alapítványunk – a rábaközi gyermekjátékok bemutatása mellett – csuhézással, bőrőzéssel, gyömgyfűzéssel és papírjátékok készítésével szórakoztatta a gyerekeket és érdeklődő felnőtteket.

2010. május 1-jén, Magyarkeresztúron, a falunap rendezvényein Alapítványunk kézműves foglalkozással vett részt.

2010. április 17-én Szombathelyen, a Vasi Múzeumfalu területén, A Szent György napi rendezvények keretében kézműves játszóházzal jelntünk meg. A rendezvényen csuhézással, kukoricából készült játékok készítésével és egyéb fogllakozással vártuk az érdeklődőket.
2010 március 27-én tavaszi kézműves játszóházat szerveztünk. A húsvéti készülődésben volt tojásfestés különféle technikákkal, tavaszi virágos dekorációk készítése, nyuszi készítés csuhéból, játékkészítés természetes anyagokból és tűzzománcozás. Délután fellépett a rábakecöli Napsugár Dalkör, nosztalgiadalokból öszeállított műsorával, a gyermekeket pedig Füzi Rozi – Róka Rudi és a piros tojások című – interaktív mesejátéka szórakoztatta.
2009 évben partnereink által tartott rendezvényeken is szerepeltünk, melyeken készült képekből válogatás található a képgalériában. (Szent György napi rendezvény a szombathelyi falumúzeumban, Rábaközi perecfesztivál Páliban, Rábaközi gazdanapok rendezvény Kapuváron)

2009. december 13. Luca napi kézi míves találkozó

2009. szeptember 19-20 Kulturális örökség napjai

2009. augusztus 4-8. Kosárfonó és kézműves tábor.

2009. április 4. Húsvétváró – tavaszi kézműves játszóház.
2008. december 14. III. Luca napi kézi míves találkozó.

2008. szeptember 20-21. között Kulturális örökség napjai. Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezték meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat, melyhez idén Alapítványunk is csatlakozott. Bábi néni kincsesháza e két napon a dél-rábaközi emberek régi használati eszközeit bemutató kiállítással, a Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány pedig kézimunka kiállítással és kézimunka foglalkozásokkal várta az érdeklődőket.
2008. augusztus 5-9. között került megrendezésre a Mesterségek napjai – III. kosárfonó és kézműves táborunk kapcsolódó kulturális rendezvényeivel. A közel egy hetes rendezvényen számos hagyományos bemutatására, megismerésére és kipróbálására, elsajátítására került sor. Emellett tartalmas kulturális eseményekben bővelkedett e rendezvényünk.

2008. júniusában játszóházzal, kézimunka kiállítással és kézműves foglalkozással vettünk részt a Páli községben megrendezett Rábaközi Perecfesztiválon.
2008. márciusában tavaszköszöntő rendezvényünkön a húsvéti készülődés kapta a főszerepet, melyben kézműves foglalkozásokat, játszóházat szerveztünk.
2007. decemberében a harmadik Luca napi kézi míves találkozónkat szerveztük meg, ahol az egész napos kézművesség mellett, a helyi gyerekek ünnepi műsorral készültek a téli néphagyományok felelevenítésére. Emellett karácsonyi zenés gyermekelőadás is szerepelt e közösségi rendezvényünkön.
2007. szeptemberében Pajtaműhelyünk házigazdája lehetett egy – a Régiófókusz Kht. szervezésében elindított – kistérségi kezdeményezésnek, melynek során a térség kézműveseinek összefogásával, egy a településünkön is túlmutató, a rábaközi hagyományok továbbörökítését megcélzó terv alapjait raktuk le, a környék fafaragó, gyékényező, perecsütő és fazekas mesterei körében.

2007. augusztus első hetén – második alkalommal – került megrendezésre a többnapos kosárfonó és kézműves táborunk, valamint kapcsolódó kulturális rendezvényeink. Ennek során a kosárfonás mesterségének átörökítése, valamint egyéb mesterségek és kézműves technikák (nemezelés, fazekasság, csuhézás) tanítása, megismertetése volt célunk. Kulturális programként rábaközi dallamok csendültek fel citerán, melynek során a gyerekek megismerkedhettek a hangszerrel és kipróbálhatták annak működését. A rendezvényen emellett népmesei előadások szerepeltek, mesemondók és vásári komikusok közreműködésével, valamint rábaközi táncokat tanító táncházat is szerveztünk.

2007. júniusában, a nyári napfordulóhoz kapcsolódott rendezvényünk, melyen fazekas napot tartottunk, és egy, a Tánc művészetét bemutató fotókiállítást szerveztünk. Ugyan ezen a napon, – a természetjárásra buzdítandó – megszerveztük az első dél-rábaközi gyalogos teljesítő túrát is.
2007. márciusban Tavaszi bütykölde – a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan kézműves foglalkozásokat szerveztünk, melyben többek között teret kapott a hagyományos tojásfestés megismertetése, a tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó természetes anyagok felhasználásával. A gyermekek ezen túl interaktív népmesei előadásban vettek részt.
2006. december 10-én II. Luca napi kézi míves találkozó – a karácsonyi készülődés ezúttal sem maradhatott el, mely a gyermekeknek bábelőadással zárult.

2006. augusztus 1-5. között Kosárfonó és kézműves tábor – az 1 hetes tábor mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendett, számos vendéget vonzott a környező településekről, de megyénken, sőt határainkon túlról is.

2006. áprilisban Cibere vajda és Konc király böjti viadala – igazi, húsvétváró tavaszi rendezvényünkön a hagyományos tojásfestés megismerésén túl kézműves foglalkozásokkal készültünk a húsvétra, majd Cibere vajda és Konc király viaskodásával temettük a telet.
2005. decemberben Luca napi kézi míves találkozó – karácsony előtti rendezvényünkön az ünnepre való készülődés mellett a gyermekek betlehemessel és lucázással elevenítették fel a hagyományokat.